flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оформлення права власності на землю спрощено

02 вересня 2014, 20:28
 

  Останнім часом у зе­мельне законодавство було внесено ряд змін, які стосуються порядку оформлення прав влас­ності на земельні ділянки. Так, у січні минулого року набули чинності постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження тим­часового порядку присво­єння кадастрового номера земельній ділянці» та «Про затвердження порядків ве­дення поземельної книги і книги записів про держав­ну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на пра­во постійного користуван­ня земельною ділянкою, договорів оренди землі». Згідно з законом, ведення поземельної книги і книги записів у паперовому ви­гляді здійснюється органа­ми Держкомзему, а в елек­тронному - структурними підрозділами ДП «Центр державного земельного кадастру».
    Зміни також торкнулися і порядку отримання прав на земельні ділянки. Це обумовлено створенням єдиної системи реєстрації прав на нерухомість, від­повідно до Закону «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень». 
Довгий час гострою про­блемою було отримання кадастрових номерів на земельні ділянки, без яких будь-яка зміна права влас­ності або користування землею були неможливі. Законодавча тривалість цієї процедури 2 місяці, але іноді вона займала значно довше часу. 07.07.2011 року Верховною Радою України був прийнятий Закон Укра­їни «Про державний зе­мельний кадастр», метою якого було впорядкування обліку землі. Цим законом встановлено арок у 14 днів для внесення даних про земельну ділянку в кадастр, в іншому випадку реєстратор нестиме від­повідальність у вигляді на­кладення штрафу. Єдиним документом Державного земельного кадастру має стати поземельна книга. Внесення відомостей до поземельної книги тепер відбуватиметься тільки в територіальних органах Держкомзему. 
Значно зменшився пере­лік документів, які необхід­но подати для реєстрації землі. Найважливішою зміною є те, що реєстрація земельної ділянки в Держкомземі буде необхідна лише для землі як об’єкта права власності. При цьо­му будь-яка людина має можливість отримати інформацію про розмір, кордони, місцезнаходжен­ня, цільове призначення земельної ділянки, адже в земельний кадастр вно­ситься вся зазначена вище інформація спеціально уповноваженою на те осо­бою - державним када­стровим реєстратором. 
Закон значно спростив процедуру проходження документів кабінетами чи­новників, відтепер необ­хідно звертатися тільки до реєстратора, а для реє­страції прав на землю - до спеціально уповноваже­ного органу Міністерства юстиції України. 
 
Роман ЛЕВЧУК, помічник судді