flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коли можна втрати право на житло

02 вересня 2014, 20:31
  Трапляються випадки, коли член сім'ї співвласника квар­тири (будинку) чи наймача квартири державного жит­лового фонду зареєстрова­ний у цьому помешканні, але фактично там не проживає. Ця ситуація порушує права інших співвласників неру­хомого майна, оскільки по­збавляє можливості вселити та зареєструвати інших осіб у квартирі (будинку). Якщо квартиронаймач відсутній за місцем його реєстрації, то в та­кому випадку неможливо буде приватизувати дану квартиру. Отож, щоб захистити права власника квартири (будинку), розробили механізм визнання особи, яка втратила право на користування житловим при­міщенням. Цей процес регу­люють Цивільний та Житлові кодекси України. Останнім документом передбачено дві підстави для втрати особою права на користування жит­ловим приміщенням.  
Перша 
- особа в судовому порядку втрачає право на користуван­ня житловим . приміщенням через те, що була відсутня у певні встановлені строки. Для того, щоб застосувати дану підставу, потрібно довести, що згадана особа була відсутня за місцем реєстрації без по­важних причин більше шести місяців, члени сім'ї власника жилого приміщення - понад один рік. Окрім того, повинні бути надані письмові докази факту не проживання особи за місцем реєстрації більше шес­ти місяців, членів сім'ї власни­ка жилого приміщення - понад один рік. 
Другою підставою для втра­ти права на користування жит­ловим приміщенням є вибуття члена сім'ї (наймача) на постій­не місце проживання в інший населений пункт або в інше житлове приміщення у тому ж населеному пункті. У разі ви­никнення спору питання щодо втрати такою особою права на користування житловим при­міщенням розглядається у су­довому порядку. 
Звертаючись до суду з позо­вною заявою про втрату пра­ва на користування житловим приміщенням (квартирою, будинком), бажано вказати обставини, які вказують на відсутність інтересу особи до утримання квартири. Такими обставинами можуть бути не­сплата комунальних платежів, неотримання кореспонденції за місцем постійного прожи­вання, відсутність у квартирі особистих речей відповідача, непроведения поточних ре­монтів та ін. 
Які ж докази можуть під­твердити факт вибуття особи на постійне місце проживан­ня в інший населений пункт? Виявляється, суд може брати до уваги будь-які фактичні дані, які свідчать про те, що людина обрала інше постійне місце проживання (повідо­млення про це в листах, переадресація кореспонденції, утворення сім'ї в іншому міс­ці, перевезення майна в інше житлове приміщення, виїзд в інший населений пункт, укла­дення трудового договору на невизначений строк тощо). 
Рішення суду про те, що певна особа втратила право на користування житловим приміщенням, є підставою для зняття цієї особи з реєстрації за місцем проживання. Зняти особу з реєстрації можуть те­риторіальні органи Державної міграційної служби України.  
  Таким чином, це підтвер­джується й судовою практи­кою, рішення суду про втрату особою права на користуван­ня жилим приміщенням є під­ставою для зняття такої особи з реєстрації місця постійного проживання.  
 

Оксана САЦЮК, консультант Володимир-Волинського міського суду