flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судове засідання в режимі відеоконференції

02 вересня 2014, 20:35

15 серпня 2012 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції». Він спрямований на підвищення оперативності розгляду справ, забезпечення кращої реалізації права особи на судовий захист.У кримінальному, цивільному, господарському та адміністративному процесуальному законодав­ствах запроваджено деякі ново­введення щодо відеоконференції під час судового засідання.Згідно зі статтею 336 Криміналь­ного-процесуального кодексу України, судове провадження може здійснюватись у режимі відеоконференції під час трансляції з іншої кімнати, яка може знаходитися на­віть поза межами приміщення суду дистанційне судове проваджен­ня) у разі:

1.)  якщо учасник кримінального про­вадження не може взяти у ньому /часть за станом здоров'я або з інших поважних причин;

2.)якщо необхідно забезпечити безпеку людей;

3.)проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого;

4.)необхідності оперативно про­вести судове провадження;

5.)наявності інших поважних під­став, визначених судом.

Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження з власної ініціативи або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. Якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий не хоче проведення судового провадження у дистанційному режимі, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши її.Суд не має права прийняти таке рішення, якщо обвинувачений пе­ребуває поза межами приміщення суду, де здійснюватиметься дис­танційне провадження, і запере­чує проти його проведення.Застосовані у відеоконференції технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зо­браження і звуку, дотримання принципу гласності та відкритості судового провадження, а також інформаційну безпеку. Учасникам кримінального провадження має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового проваджен­ня, ставити запитання й отриму­вати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та ви­конувати процесуальні обов'язки, передбачені цим кодексом.

Якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистан­ційно, знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією суду, або на території міста, в якому розташований суд, судовий розпо­рядник або секретар судового засі­дання зобов'язаний вручити такій особі пам'ятку про процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд із нею до закінчення судово­го засідання.Якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанцій­но, знаходиться у приміщенні, роз­ташованому в іншому місті, то нею опікується працівник цього суду. Копія ухвали може бути надіслана електронною поштою, факсиміль­ним або іншим засобом зв’язку.

Відеоконференція - це телеко­мунікаційна технологія інтерак­тивної взаємодії двох або більше віддалених учасників судового провадження з можливістю обміну аудіо- та відеоінформацією у реаль­ному масштабі часу з урахуванням керуючих даних.

Система відеоконференцзв'язку забезпечує:

•виконання положень Конституції та законів України в частині дотримання

строків розгляду касаційних скарг;

•прискорення строків розгляду справ;

•заощадження коштів, що витрача­ються сторонами процесу на забез­печення особистої присутності на судовому засіданні;

•більш рівномірну завантаженість при розгляді справ у судах, підвищен­ня ефективності та якості роботи.

Згідно з Цивільно-процесуаль­ним кодексом України, суд з власної ініціативи або за клопотанням сто­рони чи іншого учасника цивільно­го процесу може постановити ухва­лу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

У клопотанні про участь у судо­вому засіданні в режимі відеокон­ференції в обов'язковому порядку зазначається суд, в якому необхід­но забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня прове­дення судового засідання.

Суд також вирішує питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відео­конференції, фіксуються судом, який розглядає цивільну справу, за допомогою технічних засобів відеозапису.

Особа, яка подала клопотання про участь у судовому засідан­ні в режимі відеоконференції, з'явилася до зали судового засідан­ня, бере участь у судовому засідан­ні в загальному порядку.

Таким чином, відповідно до вка­заних змін, сторони та інші учасни­ки судового процесу, які не мають можливості з'явитися на судове за­сідання у зв'язку з перебуванням в іншому населеному пункті, можуть подати клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відео­конференції, з усіма правами та обов'язками, передбаченими від­повідним процесуальним законо­давством.

Ольга ГНАТЮК, секретар судових

засідань Володимир-Волинського міського суду