flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про стан роботи із запитами на інформацію в Володимир-Волинському міському суді Волинської області за 2022 рік

А Н А Л І З

 розгляду запитів на отримання публічної інформації у 2022 році

На виконання пункту 10 ст.15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» у Володимир-Волинському міському суді Волинської області проводиться аналіз роботи із запитами на інформацію.

Право на доступ до публічної інформації є конституційним правом людини, передбаченим і гарантованим статтею 34 Конституції України, яка, у свою чергу, ґрунтується на положеннях статті 10 Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини, статті 19 Загальної декларації прав людини, статтях 18 та 19 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права тощо.

В суді робота із забезпеченням доступу до публічної інформації організована і ведеться з дотриманням вимог Закону України "Про доступ до публічної інформації", Положення про порядок організації  доступу до публічної інформації, що знаходиться у володінні Володимир-Волинського міського суду Волинської області затвердженого наказом голови суду від 10.07.2012 р № 08-01-06.                                                                                          

Наказом голови суду призначено відповідальною особою по забезпеченню систематичної роботи за організацію до публічної інформації, якою володіє Володимир-Волинський міський суд  Волинської області, облік, реєстрацію документів про доступ до публічної інформації, підготовку та надіслання відповідей на запити про отримання публічної інформації покладено на заступника керівника апарату суду СМОЛЯР Аллу Володимирівну.

Надання публічної інформації судом здійснюється у відповідь на інформаційний запит.

Згідно з частиною першою статті 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон №2939-VI) публічна інформація - це  відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень.

Згідно з статтею 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» запит на інформацію - це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні.

Запит від особи на отримання інформації складається у довільній формі. При цьому необхідно вказати:

1) ім'я та прізвище запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер телефону;

2) опис інформації, яку запитувач хотів би отримати. (Вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит)

3) підпис і дату

Закон №2939-VI передбачає, що публічна інформація є відкритою, крім випадків, установлених законом. Водночас вказаним Законом визначено випадки обмеження доступу до інформації.

Відповідно до положень частини третьої статті 34, частини другої статті 64 Конституції України, статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» право на доступ до інформації в умовах воєнного стану може підлягати обмеження виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушення чи кримінальним правопорушенням, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

Протягом 2022 року до Володимир-Волинського міського суду надійшло 10 запитів, які подані в порядку Закону України "Про доступ до публічної інформації".

За суб’єктами, що подали запити на інформацію, надійшло:

від фізичних осіб – 9 запитів;

від громадської організації – 1 запит.

Відповідно до вимог Закону запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача. Протягом 2022 року запити направлялись на електронну пошту суду та письмово на адресу суду. Усі отримані судом запити було опрацьовано у встановлений законодавством термін із наданням вичерпних відповідей та роз’яснень.

За результатами розгляду запитів було задоволено повністю та надано запитувану інформацію. Відповіді на запити були надані в письмовій формі та направлені запитувачам інформації засобами електронного та поштового зв’язку.

Реєстрація запитів на інформацію ведеться в Журналі реєстрації запитів на інформацію, який прошитий, пронумерований та скріплений печаткою.

Згідно з Законом "Про доступ до публічної інформації", відповідь на інформаційний запит має бути надано не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту. У разі, якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, строк розгляду запиту може бути продовжено до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження.

Через військову агресію російської держави проти України розповсюдження публічної інформації щодо діяльності органів державної влади, їх працівників, у тому числі щодо суддів та органів системи правосуддя може становити загрозу їх життю та здоров'ю, бути загрозою національній безпеці, а тому доступ до неї може бути обмеженим.

Пунктом 3 Указу Президента України від 24.02.2022 року №64/2022 «Про введення воєннного стану в Україні» передбачено можливість обмеження реалізації окремих конституційних прав і свобод людини і громадянина, в тому числі й прав, передбачених статею 34 Конституції України.

Рішенням Ради суддів України від 25 березня 2022 року №11 рекомендовано судам України, ДСА України, іншим установам системи прапвосуддя тимчасово відстрочити до закінчення строку дії воєєного стану в Україні надання відповідей на усі запити про публічну інформацію, які надійшли з початку введення воєнного стану в Україні-24 лютого 2022 року.

Протягом 2022 року на всі запити надано відповіді в письмовій формі та направлені запитувачам електронною поштою за винятком одного, щодо (структури, керівництва, суддів ввіреного суду), як така що може становити загрозу життю та здоров’ю людей, і надана відстрочка в задоволенні запиту про що повідомлено запитувача інформації. Копія запиту була скерована до Служби безпеки України для ретельної перевірки особи, яка таку інформацію збирає та переслідуваної нею мети.

Організація роботи з напрямку забезпечення реалізації конституційного права громадян вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію відповідно до вимог Закону України "Про доступ до публічної інформації" тримається на постійному контролі Володимир-Волинського міського суду Волинської області.